Waarom het goed aanvoelt als tado° je verwarming regelt

  |   Energie

24 °C in de badkamer vind je heerlijk - want wie wil na het douchen bevriezen? Een dergelijke temperatuur kan er in je bureau echter voor zorgen dat je in begint te dommelen. De kamertemperatuur heeft een grote invloed op ons welzijn en prestatievermogen. Wil je comfortabel verwarmen, maar toch een groen geweten en redelijke kosten hebben? Dan denk je best na over investeren in een intelligente verwarmingsregelaar.

Met behulp van de locatie van je smartphone zorgde de Slimme Thermostaat van tado° er tot nu toe al voor dat de verwarming alleen aan staat als er iemand thuis is. Tegenwoordig kan je persoonlijke verwarmingsassistent nog meer! Als je thuis meer dan één verwarmingszone hebt, dan geeft tado° je nu ook de mogelijkheid om die zones apart aan te sturen.


Afb.1: De tado° app toont in één oogopslag alle zones die bij jou thuis beschikbaar zijn.

Afb. 2: Voor elke zone kun je een individueel slim schema opstellen.

Tijdens de installatie vervang je simpelweg de huidige kamerthermostaten van je zones door Slimme Thermostaten. De tado° app geeft elke kamer vervolgens weer als een aparte zone (Afb. 1). Voor elke zone kun je bovendien een individueel tijd- en temperatuurschema instellen (Afb. 2). Dat staat je bijvoorbeeld toe om een temperatuur van 18 °C te kiezen voor de eerste verdieping, terwijl je je leefruimte op de benedenverdieping de hele dag op een comfortabele 21 °C houdt.Perfectioneer je binnenklimaat

Elke kamer heeft een ideale temperatuur, afhankelijk van haar functie. De luchtvochtigheid, die je ook kunt zien in de tado° app, dient voor een optimaal comfort tussen 40% en 60% te liggen. Dat is goed voor je slijmvliezen en verhoogt de gevoelstemperatuur.

Badkamer:

Wie net uit de douche komt, wil niet bevriezen. Wanneer je de badkamer gebruikt, dan mag het daar 24 °C zijn. Het is best om de temperatuur daarna terug te verlagen.

Slaapkamer:

Een temperatuur van 15 °C tot 18 °C ondersteunt het regeneratieproces van het lichaam tijdens de slaap optimaal. Koelere temperaturen stimuleren bovendien de vetverbranding.

Woonkamer:

Om aangenaam op de bank te hangen is een temperatuur van 20 °C à 22 °C ideaal. Je kunt tijdens winteravonden de temperatuur in de woonkamer licht verhogen zonder dat daardoor je energiefactuur aanzienlijk toeneemt.

Keuken:

Op plaatsen waar je voedingsmiddelen bewaart mag het niet warmer dan 18 °C zijn. Het is dan ook belangrijk om na het koken of bakken de ruimte te luchten.
Ook “trage” vloerverwarmingssystemen kunnen op het gebied van energie-efficiëntie profiteren van een slimme aansturing. tado° leert je huis en de tijd die het nodig heeft om op te warmen steeds beter kennen en kan zo binnen het gedefinieerde tijdsinterval efficiënt verwarmen naar de gewenste temperatuur. Daarnaast houdt tado° rekening met de weersvoorspellingen. Zijn er verschillende uren van intense zonneschijn aangekondigd, dan verlaagt tado° op voorhand de verwarmingscapaciteit om te vermijden dat er te veel verwarmd wordt. Dat bespaart energie en zorgt ervoor dat je niet onnodig hoeft te zweten.

tado° heeft tot slot ook een oplossing voor zij die geen vloerverwarming hebben. In de herfst van 2016 worden de tado° Slimme Radiatorknoppen gelanceerd. Die maken een indivuele ruimteregeling via je radiatoren mogelijk als je bijvoorbeeld stads- of blokverwarming hebt. Als je over een eigen ketel (gas-, olie- of warmtepomp) beschikt, dan kun je de Slimme Radiatorknoppen ook gebruiken als een comfortabele uitbreiding op je tado° Slimme Thermostaat.

Hier vind je meer informatie over de tado° Additionele Slimme Thermostaten.


Auteur

Max Stöckle


Jouw tado° producten voor de aansturing van meerdere zones

Je hebt thuis meer dan één verwarmingszone en je wenst die zones apart aan te sturen?

Dan heb je een tado° starterskit nodig voor de eerste zone. Die kit bestaat uit:

  • één tado° Slimme Thermostaat
  • één tado° BridgeVerder benodig je voor elke additionele zone:

  • één Additionele Slimme Thermostaat