
Ontdek Antarctica in 9 afleveringen
Volg een tado° gebruiker op het koudste continent ter wereld
en vind de echte reden waarom we energie zouden moeten besparen.
Meer informatie over deze aflevering:
Bastian, tado° gebruiker
Of het nou op het werk is, tijdens het wandelen in de bergen of bij het paragliden: Bastian gebruikt tado° om energie te besparen en verwarmingskosten te verlagen als hij niet thuis is. Hij was de winnaar van tado°’s #WaarJeOokBent fotowedstrijd en won een eens-in-je-leven reis naar Antarctica! Toen we hem vertelden dat hij had gewonnen kon hij het nauwelijks geloven. Bastian’s winnende foto laat zien dat hij sportief is en een goed amateurfotograaf. Hij nam zijn apparatuur mee naar Antarctica en we zijn hem dankbaar ons een kijkje te laten nemen in zijn onvergetelijke avontuur.
Argentinië
Argentinië, wat in het zuidelijke deel van Zuid-Amerika ligt, is het op zeven na grootste land ter wereld. Het is één van de zeven staten die soevereiniteit eisen over delen van Antarctica. Het klimaat van het land reikt van subtropisch in het Noorden tot subpolair in het verre Zuiden en heeft daardoor een uitgebreide diversiteit aan klimaten. Er zijn verscheidene gletsjers in Argentinië, waaronder de Perito Moreno gletsjer in Patagonië welke wordt beschouwd als de op twee na grootste reserve van drinkbaar water ter wereld en één van slechts drie gletsjers die daadwerkelijk groeit, en niet krimpt.
Buenos Aires
Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinie. De naam Buenos Aires betekent “zuivere winden” of “goede luchten”. Er wordt gezegd dat Argentijnse winden in staat zijn de lucht te zuiveren van vervuiling. De stad wordt vaak het “Parijs van Zuid-Amerika” genoemd, vanwege de behouden Spaans/Europese architectuurstijl evenals het rijke culturele leven. Buenos Aires heeft een vochtig subtropisch klimaat met warme en vochtige zomers en milde winters. De warmste maand is januari.
Ushuaia
Ushuaia is een vakantieoord in Zuid Argentinië. Het wordt algemeen beschouwd als de zuidelijkste stad ter wereld, ook al zijn er een paar kleinere nederzettingen verder in het zuiden. De zomers in Ushuaia zijn over het algemeen bewolkt en winderig met maximum temperaturen van 14°C (57°F). Soms sneeuwt het zelfs in de zomer. Ushuaia’s klimaat wordt beïnvloed door de relatieve nabijheid van Antarctica. De duur van daglicht varieert aanzienlijk van meer dan 17 uren in de zomer tot net meer dan 7 uren in de winter.
Meer informatie over deze aflevering:
Tierra del Fuego Nationaal Park
Het Tierra del Fuego Nationaal Park werd gecreëerd in 1960 om de subantarctische bossen te beschermen. Het kustlijn park bedekt een gebied van 63.000 hectare. De vele stranden en kliffen bieden een perfecte schuilplaats voor zeefauna. In het Tierra del Fuego Nationaal Park heerst een klimaat waarbij veel regen, mist en harde wind voorkomt. Er zijn 20 soorten zoogdieren die in het gebied voorkomen, bijv. de rode vos, de guanaco, de otter en de canadese bever welke geïntroduceerd werd door Noord Amerikaanse kolonisten. Onder vogels zijn de zwartbruine albatros, de oestervanger, de condor, de witkopbooteend en het alkstormvogeltje.
“Het einde van de wereld” trein
Nadat een gevangenis in Ushuaia gebouwd was, werd een spoorlijn aangelegd als een vrachtverbinding om de gevangenenkampen te kunnen voorzien. De zogenaamde “gevangenistrein” werd specifiek gebruikt voor het transporteren van gevangenen en hout naar de kampen. Nadat de gevangenis sloot in 1947, werd de trein nieuw leven ingeblazen en gerestaureerd met moderne voorzieningen om te gebruiken als een erfgoedtrein. Al gauw werd het een toeristische attractie omdat het bekend staat als de meest zuidelijk functionerende spoorweg ter wereld. Vandaag de dag, rijdt de “eind van de wereld trein” zeven km, onder meer door een deel van het ontoegankelijke Tierra del Fuego Nationaal Park.
Antarctische Cruiseschip “MS Expedition”
De MS Expedition is een Canadees expeditie Cruiseschip. Origineel gebouwd als auto/passagiersveerboot in 1972, werd het schip in 2008 omgebouwd tot cruiseschip. Het heeft gevaren onder verschillende namen zoals Kattegat, nf Tiger en Ålandsfärjan. Vandaag reist de MS Expedition door de polaire gebieden met een maximum capaciteit van 134 passagiers, inclusief gidsen en onderzoeksexperten met verschillende vakgebieden aan boord. Met een lengte van 105 meter is het schip ontworpen met veiligheid hoog in het vaandel: het presteert goed in ruige weersomstandigheden en heeft vooruitkijkende sonar die de kans op aanvaringen met riffen, stenen of ijs verkleint. De constructie voldoet aan de eisen van de Fins-Zweedse ijsklasse 1. Na een restauratie van $ 13 miljoen in 2009 en nieuwe motoren die $ 10 miljoen kostten, is de MS Expedition het snelste expeditieschip dat in de polaire gebieden vaart – ze kan een snelheid van 17 knopen (31,48 km/u) bereiken.
Meer informatie over deze aflevering:
De Drake Passage
Gewelddadig, chaotisch, berucht: De Drake Passage is bekend om haar ruige wateren. Een gebied van klimaattransitie, er wordt gezegd dat het slechts twee temperamenten heeft: De “Drake Shake” en het “Drake Lake”. Dat laatste lijkt echter een zeldzaam voorval te zijn. De Drake Passage is een 800 kilometer wijde zee tussen de Kaap Horn in Argentinië en Livingston Island in Antarctica en is de kortste oversteek van Antarctica naar enig andere landmassa.
Bewegingsziekte
Bewegingsziekte is de naam van het gevoel dat je krijgt wanneer de beweging die je met je binnenoor voelt, verschilt van de beweging die je visualiseert. Het is een algemene toestand die optreedt bij mensen die zowel met de auto, trein, vliegtuig of boot reizen. In verband met boten wordt bewegingsziekte ook zeeziekte genoemd. Bij het reizen met de boot kan het bijzonder moeilijk zijn om bewegingen visueel te detecteren, omdat water geen vaste punten biedt waarmee bewegingen visueel kunnen worden beoordeeld. Slechte zichtomstandigheden, zoals mist, kunnen zelfs de zeeziekte verergeren. Aangezien de Drake passage bekend staat als een onvergevingsgezind water dat extreem ruw kan zijn, kan het zelfs de sterkste maag doen draaien.
Meer informatie over deze aflevering:
Zuidelijke Shetland Eilanden
De zuidelijke Shetland eilanden liggen ongeveer 120 kilometer ten noorden van het Antarctische schiereiland. De groep Antarctische eilanden bestaat uit 11 grote eilanden en meerdere kleinere eilanden. Verschillende landen onderhouden onderzoeksstations op de verschillende eilanden, de meesten liggen op King George Island. De zee rond de Zuid-Shetland eilanden is van april tot december omringd door ijs, de gemiddelde maandelijkse temperatuur is voor het grootste deel van het jaar onder 0 °C. Rond 80-90% van het oppervlak van het land wordt permanent door gletsjers bedekt. Door de klimaatverandering zijn de gletsjergebieden van het eiland echter meetbaar afgenomen.
Pinguïn Eiland
Pinguïn Eiland maakt deel uit van de Zuidelijke Shetland Eilanden. Het heeft de naam te danken aan het grote aantal pinguïns die de kusten van het eiland bezetten. Er zijn slechts 17 soorten pinguïn wereldwijd, waarvan er zeven van hen kunnen worden beschouwd als “Antarctische Pinguïns”, zoals de Adéliepinguïn, Ezelspinguïn en de Koningspinguïn.
Als een ijsvrij eiland ondersteunt het gebied toendra vegetatie bestaande uit mos, korstmossen en algen, terwijl zeevogels, pinguïns en zeehonden zich in de omringende wateren voeden. Pinguïn Eiland wordt bedekt met een basaltische scoria kegel (vulkaan) genaamd Deacon Peak, die ongeveer 300 jaar geleden actief was.
Meer informatie over deze aflevering:
Elephant Island
Elephant Island, gelegen aan de rand van de Zuidelijke Shetland eilanden, wordt gekenmerkt door haar opvallend met ijs bedekte bergen. Elephant Island dankt zijn naam aan de vorm van het eiland, namelijk de vorm van een olifantenkop, alsook dat er geregeld zeeolifanten waargenomen worden. Ook al is er op het eiland nauwelijks sprake van flora of inheemse fauna, toch kunnen er af en toe pinguïns of zeehonden worden gevonden. Elephant Island wordt niet bewoond door mensen. Er zijn echter wel twee schuilplaatsen op het eiland, die soms worden gebruikt door onderzoekers.
Bultrugwalvissen
Als een soort van de baleinwalvissen groeit de bultrug tot een lengte van 12 tot 16 meter en een gewicht van ca. 36 ton. Hun indrukwekkende zwart-witte staartvin kan tot een derde van hun lichaamslengte bereiken. Het is bekend om een van de meest energieke grote walvissen te zijn met zijn spectaculaire sprongen, en klappen op het water met haar vinnen. Walvissen zijn over het algemeen nieuwsgierig naar nabijgelegen objecten, waardoor ze vaak op walvis spottende boten benaderen en gedurende vele minuten onder of dichtbij de boot blijven.
Ze werden buitensporig gejaagd, waardoor hun bevolking met ongeveer 90% gekrompen was alvorens een moratorium in 1966 werd opgelegd. Tegenwoordig wordt de wereldwijde bevolking van Bultrugwalvissen geschat op ongeveer 80.000.
Ezelspinguïns
De Ezelspinguïn is een middelgrote soort pinguïn die op de rotsachtige eilanden van de Zuidelijke oceaan / de Antarctische oceaan wordt gevonden. De karakteristieke brede witte streep strekt zich uit als een motorkap over de top van zijn hoofd. Daarnaast heeft de Ezelspinguïn een fel oranjerode snavel en de staart is de meest prominente van alle pinguïns. Ezelspinguïns bereiken een hoogte van 51 tot 90 centimeter en weegt tussen 4,5 en 8,5 kilogram.
De Gentoo pinguïn is een bedreigde diersoort, omdat het gemakkelijk wordt beïnvloed door veranderingen in het water, dat wil zeggen vervuiling en temperatuur. Hun bevolkingen zijn ook uitgeput door menselijke jacht.
Meer informatie over deze aflevering:
Het Lemaire Kanaal
Het Lemaire Kanaal is een ijsbergrijke zeestraat niet ver van Antarctica, die ongeveer 11 kilometer lang en slechts 1600 meter breed op zijn smalste punt meet. Bijgevolg is de passage alleen zichtbaar zodra u er bijna in bent. Het Lemaire Kanaal is vaak genaamd “Kodak Gap” voor zijn zeer schilderachtige en dus fotogenieke passage. De beschermde wateren van het Lemaire-kanaal zijn meestal zo stil als het meerwater – dat is nogal ongebruikelijk in de ongerepte Zuidzee. In de winter blokkeert ijs soms de doorgang, die schepen dwingt om de langere route buiten Booth Island te nemen.
Port Lockroy
Port Lockroy is een natuurlijke haven op het eiland Wiencke, Antarctica. Elke zomer, van november tot maart, runt een klein team met medewerkers van het Verenigd Koninkrijk Antarctic Heritage Trust een klein museum, een winkel, een postkantoor en onderhoudsprogramma in de haven.
Hoewel de basis vrij klein en eenvoudig is, biedt Port Lockroy een spectaculair berglandschap, evenals een royaal dierenrijk en is van historisch belang.
Walvis skelet
Nadat de haven in 1904 is ontdekt, is Port Lockroy ontwikkeld tot een haven voor de walvisvaart van 1911 tot 1931. Het skelet dat u in de video kunt zien is een levendige herinnering aan het verleden van de haven: beginnend met de schedel van een blauwe walvis assembleert het team van Port Lockroy verzamelde botten van verschillende walvissen om een idee te geven van hoe prachtig die dieren waren. Alle botten die bij de haven zijn gevonden, zijn resten van de oude walvissen.
Blauwe walvissen zijn eigenlijk de grootste dieren die ooit op aarde leefden. Echter, agressieve jacht in de jaren 1900 dreef ze naar de rand van uitsterven. Hoewel blauwe walvissen sinds 1966 beschermd zijn, zijn er vandaag wereldwijd slechts nog 10.000-25.000 dieren.
Meer informatie over deze aflevering:
Orka of zwaardwalvis
De orka is een van de meest gevreesde roofdieren van de zee en het grootste lid van de dolfijnenfamilie. De getande walvis is zeer intelligent, zeer aanpasbaar, en kan jachttactiek communiceren en coördineren. Daarnaast zijn orka’s extreem snelle zwemmers die tot 50 km / u kunnen bereiken. Zoals de walvissen betrekken de zeer sociale walvissen zich vaak in oppervlaktegedrag, zoals sprongen en vinslagen.
Hoewel orka’s meestal in koude kustwateren voorkomen, kunnen ze in veel zeeën van de poolgebieden tot de evenaar worden gevonden.
Paradise Harbor
Paradise Harbor, ook bekend als Paradise Bay, is een natuurlijke haven op het Westantarctische schiereiland. De naam Paradise Harbor verwijst naar de onmiskenbare schoonheid van de baai, die omringd wordt door verschillende bergen en majestueuze ijsbergen.
Het Brown Station is een wetenschappelijk onderzoeksstation in Paradise Bay. Dankzij de locatie werd het station een populaire excursiebestemming om het Antarctische landschap en dieren in het wild te verkennen. Daarnaast is het weer in Paradise Bay relatief mild door de nabijgelegen bergen die de baai van sterke winden beschermt. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is ca. 2 °C.
Bevolking van Antarctica
Antarctica heeft nog nooit een inheemse bevolking gehad, er zijn geen inheemse bewoners. Bijgevolg is Antarctica een van de weinige plaatsen wereldwijd die echt kan beschreven worden als ontdekt.
Tot op heden leeft er nog niemand definitief in Antarctica. Antarctica heeft geen commerciële industrieën, geen dorpen of steden. De enige lange termijn ‘nederzettingen’ in Antarctica zijn wetenschappelijke basissen. Het aantal mensen dat betrokken is bij wetenschappelijk onderzoek en ander werk in Antarctica varieert, afhankelijk van de seizoenen, tussen ongeveer 1.000 tot 5.000 onderzoekers.
Meer informatie over deze aflevering:
Stormbandpinguïn
De Stormbandpinguïn is een soort pinguïn die vaak gezien wordt op de kusten en eilanden van de zuidelijke Stille Oceaan en de Antarctische Oceaan. De opvallende dunne zwarte band onder zijn hoofd geeft de indruk alsof het een helm draagt en is de oorsprong van zijn naam.
Stormbandpinguïns bereiken een hoogte van ongeveer 70 centimeter en wegen ongeveer 3-5 kilogram. Terwijl ze zwemmen, kunnen ze het ijswater verdragen door hun strak verpakte veren die functioneren als een waterdichte vacht.
Antarctische pelsrob
De Antarctische pelsrob wordt voornamelijk gevonden in de Zuidelijke Oceaan in de buurt van de Antarctische Convergentie. Ze zijn een type van slechts negen soorten pelsrobben wereldwijd. Net als elke soort pelsrob was de Antarctische pelsrob in de late 18de en 19de eeuw zwaar gejaagd voor zijn vacht. In de vroege 20ste eeuw was de Antarctische pelsrob bijna uitgestorven. Echter, heeft een kleine bevolking overleefd en zich vermenigvuldigd om hun bevolkingsniveau te herstellen.
De meesten van de huidige bevolking broeden op de oevers van Zuid-Georgië, een Brits overzees grondgebied in Antarctica.
Deception Island
Deception Island maakt deel uit van de Zuidelijke Shetland eilanden. Het eiland wordt beschouwd als een actief en doorlopend “significant vulkanisch risico”. Het centrum is de caldera van een actieve vulkaan die de lokale wetenschappelijke stations in de late jaren 60 ernstig beschadigde. Daarnaast is Deception Island waarschijnlijk de meest comfortabele plek om te zwemmen in Antarctica. De wateren zijn erg kalm en redelijk mild voor Antarctische normen, waar de watertemperaturen het hele jaar door rond het vriespunt zweven.
Port Foster, de haven van het eiland, staat bekend als een van de veiligste havens in Antarctica. Het was vanaf 1906 tot 1931 een walvis- en zeehondenstation. Vandaag zijn er een aantal reusachtige roestende vaten die bezoekers aan die oude jachtdagen herinneren. De vaten werden gebruikt om walvisvet en bedervende botten te koken.
Meer informatie over deze aflevering:
Kaap Hoorn
Kaap Hoorn is de naam van het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Vanwege de zuidelijke breedtegraad is het klimaat van de regio over het algemeen koel met een uitgebreide wolkbedekking. Daarnaast maken frequente stormen met sterke stromingen en grote golven alsook ijsbergen de passage van de kaap extreem gevaarlijk. De punt van de Hoorn, als de noordelijke grens van de Drake Passage, wordt echter vaak gebruikt als een passage van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan. Al eeuwenlang wordt de doorgang van de Kaap Hoorn beschouwd als een belangrijke mijlpaal waarmee zeeschepen handelsgoederen over de hele wereld vervoeren.
Beagle Kanaal
Het Beagle Kanaal is een zeestraat die in Chili en Argentinië ligt. Het is een van de drie navigeerbare Zuid-Amerikaanse passages tussen de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan. De Straat van Magellan en de Drake Passage zijn de andere twee passages. Het kanaal is ongeveer 240 kilometer lang en slechts 5 kilometer breed op zijn smalste punt. Het front bestaat uit één van de meest indrukwekkende Zuid-Amerikaanse gletsjers.
Het Beagle Kanaal werd genoemd naar het Britse schip “Beagle”, waarin Charles Darwin het gebied in de jaren 1830 verkende.
tado° Slimme Aircobediening
Onze missie is om het energieverbruik van thuis te verminderen door gebruik te maken van slimme technologie. Wij ontwerpen state-of-the-art producten om energie te besparen, terwijl u uw comfort en gemak verhoogt. tado °, de Europese marktleider in intelligente klimaatbeheersingsoplossingen voor thuis, is in 2011 opgericht. tado° revolutioneert de manier waarop energie thuis wordt verbruikt. Door gebruik te maken van een geo-bewuste app, past tado° de temperatuur automatisch aan op basis van de locaties van de bewoners, waardoor huishoudens aanzienlijk kunnen besparen op de energiekosten en tegelijkertijd een hoger niveau van comfort kunnen bereiken.

7 redenen waarom Antarctica
één van de meest fascinerende plaatsen ter wereld is
1. Een bevroren schoonheid
Een continent dat is gekenmerkt als een onvruchtbaar stuk land van ijs, wordt omringd door de grootste ijskap ter wereld. Deze ontzagwekkende schoonheid fascineert iedereen die het geluk heeft om er een kijkje te nemen.
2. Altijd bewegend en onvoorspelbaar
Hoewel het lijkt op een slapende schoonheid, is het antarctische ijs voortdurend in beweging.
3. Een variërende fauna
Antarctica is de habitat voor verschillende dier- en plantensoorten, waaronder sommige die bedreigd of bijna uitgestorven zijn. Antarctische dieren omvatten verschillende soorten pinguïns, walvissen, zeehonden, vogels en vissen.
4. 24 uur zon
Antarctica is pas van november tot maart toegankelijk wanneer voldoende zeewater is gesmolten om door de passages te kunnen varen. Gedurende deze tijd kunnen temperaturen oplopen tot 13 °C en is er vierentwintig uur per dag daglicht, in tegenstelling tot de vierentwintig uur duisternis in de winter van april tot oktober.
5. Onder het oppervlak
De onderzeese wereld van Antarctica is vaak nog meer fascinerend dan het oppervlak en is de thuisbasis van acht soorten walvissen: de blauwe walvis, de bultrug, de vinvis, de orka, de minke walvis, de walvis, de spermavis en de zuidelijke recht walvis.
6. Ijs ouder dan de mensheid
Sommige antarctische ijsbergen zijn ouder dan elke menselijke beschaving. Een geschiedenis van het klimaat van de aarde is opgesloten in die ijsbergen in de vorm van atmosfeerbellen, die tussen de sneeuwvlokken opgesloten zitten die door de jaren heen op die ijsbergen vielen.
7. De zuidelijke lichten: Aurora australis
Het flamboyante spektakel bekleedt de lucht in verschillende kleuren. De kleur hangt af van de verschillende componenten van de atmosfeer en de hoogte waarin het fenomeen plaatsvindt.
Belangrijkste feiten:
Waarom moeten we ons zorgen maken over Antarctica?
was hier de laagst gemeten temperatuur
kouder dan het gemiddelde van de Arctische regio
van het ijs van de wereld
van het zoete water van de wereld
stijging van de zeespiegel over de hele wereld als al het Antarctische ijs smelt
De echte reden waarom we energie zouden moeten besparen
Een kijkje op Antarctica van dichterbij – een van de meest afgelegen gebieden van de wereld – laat een blijvende indruk achter over de schoonheid van onze planeet. Aangezien we slechts één planeet Aarde hebben, is het onze verantwoordelijkheid om deze habitat te beschermen voor toekomstige generaties.
De oceanen absorberen meer dan 90% van de wereldwijde warmte, waardoor ze warm worden, waardoor de Antarctische gletsjer sneller smelt. Als al het Antarctische ijs smelt, zou de wereldwijde zeespiegel ongeveer 61m stijgen.
Laten we voorzichtig zijn en energie besparen
Meer dan 30% van het wereldwijde energieverbruik komt uit verwarmings- en airconditioningsystemen. Dit energieverbruik, dat vaak gebaseerd is op fossiele brandstoffen (energie afgeleid van brandstoffen zoals kolen, aardgas en olie), is een belangrijke oorzaak van het broeikaseffect en heeft een beslissende invloed op de opwarming van de aarde.

Een verschil maken is nog nooit zo makkelijk geweest
tado° heeft een slimme verwarmingsthermostaat ontwikkeld die niet alleen tot 31% van uw verwarmingskosten bespaart, maar ook een belangrijke bijdrage levert aan de bescherming van het klimaat. De kosten voor de Slimme Thermostaat kunt u binnen een jaar terugverdienen. Alleen in 2019 bespaarden tado° gebruikers het energie-equivalent van 196 gemiddelde windturbines. Een grote stap in de goede richting.
Alleen in 2016 bespaarden tado° gebruikers het energie-equivalent van 130 gemiddelde windturbines.
Nu is het aan jou
Samen kunnen we een verschil maken:
ER IS GEEN PLANEET B
Een derde van het wereldwijde energieverbruik vloeit voort uit de verwarming en koeling van gebouwen.
Slimmere technologieën kunnen tot 31% van die energie besparen.